Prototípus, tesztelés, végső gyártás

Ferde menetes fogaskerék prototípus

Prototípus gyártása, tervezéssel, nyomtatással

A 3D-s nyomtatás rettentő sokat fejlődött az elmúlt időben. Mind anyag, méret és pontosság tekintetében. Szinte bármit le lehet gyártani – gyártatni, így akár kis szériában is megéri alkatrészeket készíteni.

Mindezek mellett azért ha valami alkatrészből, szerszámból többet szeretnék, az ipari fröccsöntő, eszterga, CNC gépek előnyt élveznek (persze itt már ezres tételszámról beszélünk, ami gazdaságossági szempontból kisebb alkatrészeknél akár 100 ezres is lehet)

Az elmúlt 1-2 hónap azt is megmutatta, hogy országos összefogással se lehet egy lézervágó gépet felülmúlni. (a vírusvédelemre gyártott arcpajzsok, pántjait kezdtük el nyomtatni 50-100 magánszemély, és cég, azonban az ügyes tervezők keze munkája átállította a nyomtatott alkatrészeket teljesen lézervágott pajzsokra. Természetesen így az egészségügy szervezetek kiszolgálása sokkal gyorsabb lett szerencsére.)

Visszakanyarodva a poszthoz: a 3D-s nyomtatás igazi fényét a prototípusgyártás jelenti – a kis szériás pótalkatrészektől eltekintve. Ilyen esetekben a tervezőmérnökök valamilyen 3d-s tervező programban megtervezik az alkatrészt, amelyet nyomtatóval legyártanak, majd kipróbálják, hogy minden jól illeszkedik, ellátja-e a feladatát, mértek megfelelőek-e. Akár többszöri igazítással, áttervezéssel együtt nyeri el végleges formáját az adott tárgy, ami a hagyományos nagyipari módszerekkel abszolút gazdaságtalan lenne. (a nyomtatott alkatrészeket akár újra lehet olvasztani és nagyon minimális selejttel újra használni)

Arról nem is beszélve, hogy a mai nyomtatható anyagok akár kiválthatják a fém alkatrészeket is. Példának okáért karbonszálas műanyag, amely erős és mégis könnyebb a fémnél.

A lehetőségek korlátlanok!